GŁÓWNE KIERUNKI DZIAŁALNOŚCI
-
Prowadzenie badań naukowych i prac badawczo-rozwojowych z zakresu:
-
hodowli, genetyki, rozrodu drobiu, metod użytkowania oraz oceny wartości hodowlanej i użytkowej drobiu,
- żywienia drobiu, składu oraz jakości i wartości odżywczej mieszanek paszowych i pasz dla drobiu,
- technologii uboju oraz przetwarzania drobiu, jaj i pierza a także oceny ich jakości.
- Produkcja materiału hodowlanego do dalszej reprodukcji kur mięsnych, kur nieśnych, kaczek i gęsi.
- Wdrażanie i upowszechnianie wyników badań oraz prowadzenie informacji naukowo-technicznej i normalizacyjnej, prowadzenie szkoleń i instruktażu a także realizacja działalności wystawienniczej i popularyzatorskiej.
- Ponadto Ośrodek zajmuje się takimi zagadnieniami jak: ochrona środowiska naturalnego, zoohigiena drobiu, mechanizacja produkcji drobiarskiej oraz ekonomika i organizacja produkcji drobiarskiej.
Powrót na stronę poprzednią