GŁÓWNE KIERUNKI DZIAŁALNOŚCI
-
opracowywanie metod sterowania jakością surowców mięsnych z uwzględnieniem czynników hodowlanych oraz technologii i technik obrotu i uboju żywca rzeźnego,
-
doskonalenie metod oceny i klasyfikacji jakościowej żywca i mięsa, wdrażanie systemów aparaturowej klasyfikacji poubojowej tusz według wymogów Unii Europejskiej,
-
doskonalenie procesów produkcji mięsa i półproduktów oraz wybranych procesów przetwórczych i pomocniczych z uwzględnieniem zmniejszenia energochłonności i ochrony środowiska,
-
opracowywanie założeń techniczno-technologicznych do projektowania nowych maszyn, urządzeń i linii produkcyjnych,
-
opracowywanie projektów technologicznych do budowy i modernizacji zakładów branży mięsnej,
-
badanie i ocena przydatności technologiczno-eksploatacyjnej wybranych urządzeń dla przemysłu mięsnego,
-
badanie jakości wyrobów z mięsa zwierząt rzenych oraz wydawanie certyfikatów zgodności z normami i nadawanie znaków jakości Q przez Zespół ds. Certyfikacji Wyrobów Mięsnych.
Powrót na stronę poprzednią