GŁÓWNE KIERUNKI DZIAŁALNOŚCI
CLPZ jest jednostką badawczo-rozwojową, zajmującą się kompleksowo problemami przetwórstwa ziemniaków i skrobi. Głównymi kierunkami działalności są:
-
technologia krochmalnictwa (optymalizacja sposobu otrzymywania skrobi ziemniaczanej);
- problematyka uzdatniania wody i oczyszczania ścieków;
- energooszczędne przygotowanie produktów skrobiowych do fermentacji alkoholowej;
- technologie produkcji skrobiowych preparatów dla papiernictwa, włókiennictwa i innych gałęzi przemysłu:
- koloidów ochronnych do płuczek wiertniczych,
- flokulantów,
- skrobi do napełniania tworzyw sztucznych,
- lepiszczy do aglomeracji materiałów sypkich;
-
technologie produkcji zagęstników spożywczych - środków zagęszczających i teksturotwórczych;
-
technologie produkcji hydrolizatów skrobiowych;
-
technologie funkcjonalnych składników żywności (zintegrowanych baz do zup i sosów, stabilizatorów do lodów, aromatów w postaci proszku itp.);
-
technologie produkcji spożywczych wyrobów ziemniaczanych (susze ziemniaczane, koncentraty).
Ponadto CLPZ świadczy usługi w zakresie:
-
informacji naukowo-technicznej z wykorzystaniem komputerowych baz danych;
-
informacji i poradnictwa normalizacyjnego;
-
analizy podstawowych parametrów fizykochemicznych wyrobów spożywczych;
-
doradztwa techniczno-technologicznego.
Powrót na stronę poprzednią